İlişki Uzmanı nasıl olunur?

Eğitimim iletişim ve psikoloji bu iki sosyal bilimin ışığında, aldığım sayısız kişisel gelişim eğitiminden edindiklerimle, uyguladığım Aile Konstelasyonu, regresyon, eft (duygusal özgürleşme tekniği) ile ilişki tecrübelerimin öğretileriyle yıllardır İlişki uzmanı sıfatını kullanıyorum.

İlişki Uzmanı nasıl olunur? diye bir sorunuz varsa ya da düşünceniz aşağıda okuyacaklarınız dilerim size ışık tutar.

İyi bir ilişki uzmanı için öncelikle ilişkilerin temelini oluşturan iletişime dair eğitimler fayda sağlar.

Danışanla çalışırken kullanılan araçların, tekniklerin eğitimleri ve bu teknikleri uyguluma tecrübesi gereklidir. En önemlisi ise işi severek yapmak, yaşam boyu öğrenci olmaktır. Psikoloji, Sosyoloji, İletişim gibi sosyal bilimlerden kendinizi sürekli beslemelisiniz. Kişisel gelişiminize adanmışlıkla yatırım yapmalısınız. 

İlişki uzmanı sıfatı ile ilişkileri 8 farklı açıdan danışanla birlikte irdeliyoruz.

Bugün bu uzmanlığı paylaşırken ilişki, evlilik, nişanlılık sorunları yaşadığı için gelen ya da bir ilişkisi olmadığı/olamadığı için gelen ya da hayatında uzak ya da yakın olduğu herhangi biriyle (aile, arkadaş, kardeş, akraba, iş ilişkileri)sorun, çatışma, değersizlik, yetersizlik yaşayan danışanlarımla ilişki kavramını irdeliyoruz. İlişkiye dair algılarıyla, olan gerçekliği deşifre ediyoruz.

İlişki kavramının ardındaki dinamiklere çok boyutlu bakıyoruz. Amacımız farkındalık sağlamak ve bu farkındalıkla kişisel dönüşümün gerçekleşmesi, ilişkilerin iyileşmesi.

Yaşamda ilk kurduğumuz ilişki henüz anne karınındayken annemizle….

Dolayısıyla; öncelikle ilk bakıcı nesnemiz ile ilişkimize bakıyoruz. Genelde anne ile olan ilişkiye, elbette ilk bakıcı nesneye dair istisnalar olabilir. Bunu da göz önünde bulunduruyoruz.

İlişkide 8 basamak

1- Anne ile ilişki

2- Baba ile ilişki yaşamda var oluşumuzun yegane sebepleri; anne, baba.

3- Cinsel kimliğimizle, bedenimizle ilişkimiz.

4- Yaşımız kaç olursa olsun her zaman yaşayan ve canlı olan içimizdeki çocukla ilişkimiz.

5- Anne ve babamız arasındaki ilişki (gördüğümüz ilk ilişki modelleri)

6- Sosyal rollerimizle ilişkimiz

7- Manevi, ruhsal varlığımızla ilişkimiz

8- Geçmiş ilişkilerimiz…

İlişki uzmanlığı nasıl yapılır?

Size kendimin bu uzmanlığı nasıl ortaya koyduğunu anlatabilirim.

Her bir ilişkide geçmişte yaşananlar ve buna bağlı duygular, hisler bugün yaşadıklarımızın kaynağıdır. Bu sebeple ilişkilerimizi iyileştirmek için bu sekiz basamağın öz farkındalıkla değerlemesini bir nevi; analizini danışanla birlikte yapıyoruz. İlişki uzmanı olarak ilişkilerde ne olursa olsun yargısız bir zihinle kişiye koçluk araçlarıyla cesur ve güçlü sorular sorarak farkındalık kazandırıyoruz. Regresyon, EFT, Aile Konstelasyonu çalışmalarıyla duyguların, korkuların, kalıplaşmış düşüncelerin ifade edilebilmesini sağlıyoruz. Varsa ilişki travmalarına dair entegrasyonu sağlıyoruz. Bu esnada pek çok destekleyici uygulama aracından psikoloji ve iletişim biliminin ışığında faydalanıyorum. Aile Konstelasyonu, Regresyon, EFT duygusal özgürleşme tekniği, meditasyon, koçluk vb. Danışmanlık çalışma süreciyle birlikte kişinin ilişkilerini, kendi benlik algısını yeniden çerçevelemesi için destek olunur. Yepyeni bir bilinçle öncelikle kendi beniyle ilişkisi ve diğer ilişkiler ağı yeniden sağlıklı bir şekilde yapılandırılır.



0:00
0:00